Wednesday, July 7, 2010

Cuti sem part III : Cameron Highlands, Pahang.

Dari Ipoh, kami bertolak ke Cameron Highlands melalui Simpang Pulai. Tiada apa yang nak dikejar, suamiku santai memandu sambil menyaksikan keindahan gunung-ganang ciptaan Yang Maha Agung.... Perjalanan kami sedikit tenang, apa tidaknya, Syahmi dan Kayyisah lena diulit mimpi..... Kalau Syahmi tak tidur, agaknya letih aku nak menjawab soalan-soalan yang lazimnya di luar jangkaan kami suami isteri.... Teringat Syahmi bertanya semasa dalam perjalanan ke Ipoh.... melalui lebuhraya dengan pemandangan batu kapur bergunung-ganang, "alaaaa..... kenapa kita tak bawak tangga mak????"  pelik jugak, kenapalah Syahmi tanya soalan macam tu?... Aku tanya Syahmi, "kenapa nak bawak tangga pulak???"... jawab Syahmi, " yelah, macam mana kita nak panjat gunung tu????". hmmmm... syahmi...syahmi....Ada lagi soalan dia.... "Sape yang buat gunung ni mak???".... "Kenapa tuhan kita buat gunung ni cantik2 mak???"..... puas aku nak menjawab killer2 question die tu...

lenanya......... macam kat rumah gamaknya...

pemandu berhemah macam laki aku je yang sanggup mengekor lori tomato ni... kereta-kereta lain semua dah potong dah..... makan angin la katakan........ suspen gak tengok lori tomato ni, macam nak terbalik pun ada....

sampai je kat CH, kami terus pi minum teh di 'Bharat Tea Plantation' (arah ke Ringlet). Puas minum, sesi fotografi lak. Then, barulah kami cari tempat nak tido 2 mlm kat CH ni......

Akhirnya, The Cool Point Hotel, Tanah Rata menjadi pilihan kami..... sebab kami dah tak larat nak pergi dari hotel ke hotel dah....  Lagipun, hotel ni betul-betul kat pekan Tanah Rata (berdekatan bus & taxi stand Tanah Rata).... senang nak cari makan.... 

ROOM RATES
Std + 2 b'fast
RM85 (weekdays)
RM125 (weekend)
RM155 (peak)

Sementara anak2 tak sekolah lagi ni, kami memang suka bercuti masa weekday.... hotel murah sket, orang tak ramai sangat, relax je.... nak shopping pun, takde le kena tekan harga sangat.... 

Pada mulanya, kami dapat bilik ground floor.... masuk je, sesak nafas aku.... kipas takde... air-cond pun takde... nak bukak tingkap, orang lalu-lalang.... tak bole jadi nih. Nasib baik bole tukar bilik atas. Barulah lega rasanya, dapat bukak tingkap... nyaman jer.... memang tak perlu kipas dan air-cond.... suhu bilik dah ok.


 
Hari kedua, pagi-pagi lepas breakfast di hotel kami terus ke Honey Bee Farm, Brinchang. Rasanya kami pengunjung pertama yang datang. Ada jual madu kat situ, tapi tak beli pun..... madu kat rumah banyak lagi tak habis-habis... 


Lepas tu, kami ke Sungai Palas Tea Estate / BOH Tea Estate. Melalui jalan kecil sejauh 4km utk masuk ke kawasan estate buat kami risau. Betul ke jalan ni? Kenapa tak sampai-sampai lagi? Dah le jalan tu muat satu kereta je.... terpaksalah beralah kalau ade kereta lain dari arah bertentangan. Tapi, seronok jugak menjamu mata dengan kehijauan pokok-pokok teh yang terbentang luas. Sampai je, nampak signboard tempat parking. Visitor kena parking kat bawah je, terpaksa le menapak lbh krg 1km naik ke kawasan kilang. Tapi, nasib baik ada tukang kebun kat situ bagitau kami, kalau weekday boleh parking atas, sebab visitor tak ramai.... Alhamdulillah.... tak perlulah menapak... 
Sayup je.... kalau weekend, terpaksalah menapak dr bawah sinun......
 
kat sini kami tak dapat nak ngeteh.... syahmi batuk-batuk pulak, sebelum die muntah, baik kite org duduk kat luar je..... mak n abah tak dpt ngeteh, tapi syahmi & kayyisah habis masing2 sebotol susu.... 



Dari Sg. Palas kami ke Butterfly Garden area Kea Farm. Ada entry fee pulak, RM5/pax. Kat dalam taman ni bukan setakat ada rama-rama je, tapi ada mcm2 jenis ular, iguana, kura-kura, angsa dan bunga yg cantik2 belaka.



Rama-rama kat sini jinak2.... bole hinggap kat kita.... tapi Syahmi takutttt................ geli....


Tak puas lagi jalan, kami ke Time Tunnel, Kea Farm. RM5/pax. Kat sini, kita boleh tengok barang2 lama. Macam-macam ada...... jom layan gambar2 kami di sana....
Excited Syahmi tengok kuda2 tu.....


dok kejap kat kopitiam ni....


dulu DARKIE, sekarang DARLIE....


brand2 ni semua ada lagi sekarang, tapi dah berubah wajah.....



kereta control zaman dulu...


walker... mcm laki aku punya masa baby, my MIL kata laaa....



Ni strawberry farm dekat Equatorial Hotel.... just snap2 foto... tak petik pun.... kami beli yang RM5 je... 


strawberry ku habis.... syahmi yang makan....


anak dara ku pun sama.... tumpang sekaki...



Berehat di hotel sebentar, lepas Asar kami ronda2 lagi mengisi waktu petang kami di Tanah Rata ni..... Masa on the way balik dari Kea Farm/Brinchang tgh tadi, kami nampak ada simpang ke Kampung Taman Sedia. Jadi, petang ni kami nak terjah kampung orang pulak. Ni lah satu-satunya perkampungan masyarakat Melayu yang aku jumpa kat CH ni. Tak tau le kalau ada kampung lain. Rupa-rupanya, kat sini pun banyak chalet yang diusahakan oleh orang Melayu kita.... tak tau pulak, kalau tau memang aku amik chalet kat sini jer... murah sket... suasana pun best. Ada jugak strawberry farm yang diusahakan oleh orang Melayu.... kat sini aku beli jam strawberry 'homemade'.... sedap.... takde lah manis menyakitkan tekak... just nice.


sempat lagi berposing dgn favourite fruit die...


Berdekatan Kampung Taman Sedia, ada waterfall. Parit Waterfall namanya. Masa kami datang, ada 1 famili India je, tu pun dah nak balik.... sunyi sepi, suasana suram je... macam terbiar je tempatnya.... snap2 foto sekejap, pastu balik.... dah nak maghrib.


terlentok-lentok maknye posing....



malam tu, adik dan abang nyenyak tidur, keletihan melayan mak dan abahnya makan angin.



Sebelum check-out..... kita layan roti bakar jam strawberry dulu.....


Sebelum balik, kami naik ke Brinchang dan Kea Farm dulu... mau shopping apa yang patut... untuk famili di Johor... Angah kirim ais-krim Malaysia strawberry kat Kasimanis Strawberry Farm, area Strawberry Park Resort. Kat situ, sempat lagi kami beli buah strawberry dan sirap strawberry.


Kat Kea Farm ni, kami beli bantal strawberry syahmi, teh, lolly pop strawberry, keledek, sayur2, lada mexico (lada terpedas di dunia, laki aku kata laaa...) & jagung mutiara. Takde lah borong sakan, cukup la sekadar buah tangan untuk famili yang mendoakan keselamatan perjalanan kami sekeluarga.


Dalam perjalanan pulang, singgah sebentar di Air Terjun Lata Iskandar. Snap2 foto sekejap.

 







4 comments:

  1. wahhh, seronoknya bercuti2 malaysia kat CH ... letaklah shoutmix kat ruangan sebelah aleen..

    ReplyDelete
  2. hehehe.... mmg seronok makan angin.... mmmm.. aku try gak nak letak mende tu kat blog ni... tapi nak amik kat ner widget tu?????.... al-maklumlah... aku bdk baru belajo...

    ReplyDelete
  3. aida landing sini time google pasal CH :-)
    done follow!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...