Saturday, December 25, 2010

Pujuklah hati....


Segumpal daging dalam tubuh adalah hati. Bila hatinya bersih maka baik pula perilakunya. Namun terkadang hati kita dihinggapi rasa yang tak baik seperti riak, tamak, iri hati, sedih, takut, lemah, dan was-was. Pujuklah hati.... sentiasalah berdoa, berdoa untuk hati kita.... bersyukurlah dengan apa yang ada.. berusahalah tanpa jemu... bertawakkal kepada Allah... Allah yang maha pengampun, penyayang lagi maha mengasihani...

"Ya Allah aku berlindung pada-Mu dari kemurungan dan kesusahan, aku berlindung pada-Mu dari kemalasan dan aku berlindung pada-Mu dari ketakutan dan kekikiran, aku berlindung pada-Mu dari tekanan hutang dan paksaan orang lain."

Pujuklah hati....berdoalah lagi.... lagi... dan lagi....


" Dengan asma AllahYang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Rasulullah dan keluarganya
Ilahi, Tuhanku
Hatiku penuh hijab dan jiwaku penuh aib
Akalku terkalahkan dan hawa nafsuku mengalahkan
Ketaatanku sedikit dan maksiatku banyak
Sedangkan lisanku mengakui dosa-dosaku, bagaimana dengan dayaku?
Wahai Yang Maha Menutupi segala aib
Wahai Yang Maha Mengetahui segala yang ghaib
Wahai Yang Menghilangkan segala duka dan derita
Ampuni semua dosaku dengan kemuliaan Muhammad dan keluarga Muhammad
Ya Ghafar Ya Ghaffar Ya Ghaffar
dengan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dari semua yang mengasihi. "

Monday, December 6, 2010

4 Disember : Selamat Ulang Tahun Maryam Kayyisah


4 Disember 2010, genap setahun usia puteri sulungku. Mengenang kembali pengalaman semasa mengandung serta melahirkannya, pengalaman yang amat berharga. Memang kami suami-isteri merancang untuk menimang cahaya mata kedua, buat peneman abang yang ketika itu telah berusia 3 tahun. Alhamdulillah, saya disahkan mengandung dan bakal bersalin pada bulan Disember 2009 (memang itu yang kami rancang, agar perancangan kami melanjutkan pelajaran tidak terganggu, di mana cuti akhir semester jatuh pada bulan disember). Seperti pengalaman semasa mengandungkan Syahmi, saya mengalami alah/mabuk yang agak teruk. Saya tiada selera makan, tidak boleh menghidu bau-bau masakan, tidak boleh lapar, tidak boleh membaca dan menghadap skrin komputer, kerap letih dan muntah-muntah. Seksanya, hanya Allah yang tahu, sehinggakan emak saya pun pernah berseloroh melihat keadaan saya, "Linda, teruk sangat mabuk, agaknya dua ni je lah anaknya". Dalam tempoh 3 bulan saya mengalami alah yang teruk itu, sememangnya prestasi kerja saya merundum. Banyak kerja-kerja berkaitan dokumentasi tidak dapat dilaksanakan dengan baik. Dalam tempoh itu juga, saya lebih suka berkurung di rumah, jarang sekali keluar rumah. Jika balik kampung (Kulai/Kluang), sepanjang perjalanan itu, suami saya akan berhenti di setiap hentian sebelah dan R&R lebuhraya, agar saya dapat melepaskan muntah. Letih, sangat letih. Majlis Anugerah Cemerlang yang perlu saya hadiri juga terpaksa dilupakan, kerana dalam keadaan bergini, saya tidak mampu bertahan duduk berjam-jam di dalam majlis tersebut.

Semasa usia kandungan saya 14 minggu, saya dan suami menerima tawaran melanjutkan pelajaran. Alhamdulillah, ketika mendaftar, alahan saya semakin berkurangan. Sebaik sahaja kuliah bermula, saya tidak lagi mengalami alahan. Syukur, Allah permudahkan urusan saya. Pada semester tersebut, saya terpaksa melalui kerja bengkel. Syukur, pensyarah-pensyarah dan juruteknik-juruteknik memahami. Semua projek dilakukan secara berkumpulan, dan saya pasti berpasangan dengan suami. Apa yang mampu saya buat, saya akan lakukan, kerja-kerja menggegas, melarik, milling dan sheet metal saya lakukan, kecuali mengimpal, sememangnya saya diberi pelepasan, hanya perlu buat laporan sahaja. Alhamdulillah, saya dapat A untuk subjek tersebut. Malah, saya mendapat Anugerah Dekan pada semester tersebut.

Pengalaman mengandungkan Syahmi, saya juga mengalami kencing manis. Terpaksa menjalani pelbagai ujian darah dan kerap berulang-alik ke klinik. Semasa mengandung kali kedua ini pula, kesihatan saya di tahap yang baik, hanya perlu buat pemeriksaan rutin di klinik desa Kesang Pajak yang sentiasa lengang keadaannya, tidak ramai yang buat pemeriksaan di situ. Hanya mengambil masa lebih kurang 30 minit sahaja untuk menyiapkan pemeriksaan. Alhamdulillah, urusan saya dipermudahkan lagi.

Selesai peperiksaan akhir, kami pulang ke Johor. Mengikut perancangan awal, saya akan berpantang di Kluang kerana ibu mertua akan membantu suami menjaga saya. Memandangkan, banyak cerita yang tidak menarik didengar daripada kenalan mengenai Hospital Kluang, saya berhasrat untuk bersalin di Hospital Batu Pahat. Tapi, kita hanya mampu merancang, Allah penentu segalanya. Di saat-saat akhir, ibu dan bapa mertua saya berpeluang menunaikan fardhu haji. Segala perancangan berubah, ibu mertua mencadangkan agar saya pulang ke Kulai pada 4 Disember 2009 dan bersalin di sana, lagipun tarikh jangkaan bersalin saya jatuh pada 20 Disember 2009. Setelah difikir semasak-masaknya, demi keselesaan suami, saya bercadang untuk bersalin di Hospital Kluang (tawakkal sahaja, walaupun banyak cerita tidak menarik didengar) dan berpantang di Kluang sahaja. Insyallah, suami lebih selesa menjaga saya di kampungnya sendiri. Ibu-ibu saudara dan adik-adiknya boleh membantu serba sedikit.

Tanggal 3 Disember 2009, saya dapat merasakan yang saya akan bersalin pada masa terdekat. Sama seperti pengalaman bersalinkan Syahmi, keluar tanda lendir berdarah. Tidak mahu duduk di wad lama-lama, saya menunggu sehingga ada rasa sakit. Jam 4 pagi, 4 Disember 2009, sedang lena tidur, saya mengalami sakit di pinggang, rasa seperti sakit senggugut, rasa sakit itu datang secara kerap, lendir berdarah juga semakin banyak. Saya cuba menenangkan diri sendiri, sebelum mengejutkan suami, saya mandi dahulu dan menyiapkan diri. Kemudian, baru mengejutkan suami. Saya mengawal rasa sakit, agar suami tidak risau. Lebih kurang jam 4.45 pagi, kami sampai di Hospital Kluang. Berdasarkan pemeriksaan, bukaan pintu rahim baru 3 cm. Rasa sakit akibat kontraksi semakin kerap, degup jantung bayi dalam keadaan baik. Sementara menanti jam 8.00 pagi, saya ditempatkan di wad. Agak risau apabila saya seorang sahaja di dalam bilik yang menempatkan 2 buah katil. Lagi sebuah katil belum ada pesakitnya. Hanya dapat melelapkan mata untuk beberapa minit sahaja, kerana kontraksi yang saya alami semakin kerap, sangat tidak selesa. Lebih kurang jam 8.30 pagi setelah bersarapan sedikit nasi goreng, doktor memecahkan ketuban saya. Rasa sakit semakin kuat. Kemudian, saya terus dibawa ke dewan bersalin. Katil-katil hanya dihadang menggunakan langsir sahaja. Mujur, pada pagi itu, saya seorang sahaja yang sedang menanti saat kelahiran. Maka, semua jururawat dan pelatih-pelatih menumpukan perhatian kepada saya sahaja. Syukur, ada pelatih-pelatih dan jururawat yang baik hati mengurut dan memberi kata-kata semangat kepada saya. Sebaik sahaja saat bersalin semakin hampir, suami saya dipanggil masuk bagi menemani saya. Jururawat banyak membantu dan mangajar teknik-teknik yang bermanfaat. Suami juga diajar bagaimana untuk menyokong kepala dan bahagian belakang saya semasa sedang meneran. Berkat tunjuk ajar dan keprihatinan jururawat dan pelatih semua serta sokongan suami tercinta, saya selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada jam 10.02 pagi dengan berat 2.6kg (berat abang semasa dilahirkan 2.5kg). Mungkin, saya bersalin awal 2 minggu daripada tarikh jangkaan, menyebabkan berat bayi hanya 2.6kg, tidak seperti bayi-bayi lain, kebiasaannya mencecah 3kg atau lebih.

Gembira di hati bukan kepalang, kini kami mempunyai sepasang cahaya mata. Sepanjang tempoh berpantang, segalanya diuruskan oleh suami. Syukur, berkat pengalaman lepas, suami tahu apa yang perlu untuk saya dan bayi. Mencuci uri, menanam uri, mengambil tukang urut, memasak lauk berpantang dan memandikan bayi, semuanya dilakukan oleh suami saya. Semasa saya mengalami bengkak susu, dek kerana terlalu sakit dan tidak mampu untuk mengangkat gayung, suami sayalah yang memandikan saya (aduh!!! manjanya...). Adik-adik ipar dan ibu-ibu saudara suami juga banyak membantu, mencarikan ubat-ubat tradisional dan membantu suami yang tak menang tangan menguruskan saya, bayi dan hero kami.

Pada hari ketujuh, kami menamakan bayi, Maryam Kayyisah. Sebenarnya nama Kayyisah saya jumpa di internet. Maknanya, berakal jernih. Semoga pemilik namanya juga berakal jernih. Sengaja saya memilih nama Maryam, agak klasik sedikit. Mencari sedikit kelainan daripada trend nama-nama hari ini. Pada masa yang sama, nama nenek saya dan nenek suami juga Maryam. Yang paling penting, Maryam adalah nama ibu nabi Isa. Maryam adalah salah seorang daripada dua orang perempuan beriman (seorang lagi adalah isteri Firaun) yang berdarjat tinggi di sisi Allah.
"Allah membuat satu persamaan bagi orang-orang yang percaya - isteri Firaun, apabila dia berkata, 'Wahai Pemeliharaku, binalah untukku di sisi-Mu sebuah rumah di Taman, dan selamatkanlah aku daripada Firaun dan amalannya, dan Engkau selamatkanlah aku daripada kaum yang zalim.'
"Dan Maryam, puteri Imran, yang menjaga kemaluannya, maka Kami menghembuskan ke dalamnya daripada Roh Kami, dan dia mengesahkan Kata-Kata Pemeliharanya dan Kitab-Kitab-Nya, dan menjadi antara orang-orang yang patuh" (66:11-12).
Akan tetapi, Allah berfirman lagi mengenai Maryam. Kata-Nya Maryam adalah di atas semua perempuan di semua alam. 

"Dan ketika malaikat-malaikat berkata, 'Wahai Maryam, Allah memilih kamu, dan membersihkan kamu, dan Dia memilih kamu di atas semua perempuan di semua alam'" (3:42).  

Semoga makna dan pengertian nama ini mempengaruhi keseluruhan hidup anak perempuan saya, Maryam Kayyisah. Semoga menjadi anak serta muslimah yang solehah, terpelihara keselamatan, kesihatan, akhlak dan kesucian maruahnya, dilindungi daripada segala kejahatan dan maksiat yang semakin berleluasa di muka bumi ini. Amin... Amin... Ya Rabbal A'lamiiin.... Doa emak, sentiasa mengiringi hidup kalian, Muhammad Izzu Syahmi dan Maryam Kayyisah.....

Tuesday, November 30, 2010

Al-Fatehah buat nenda tercinta

Assalamualaikum...

Tanggal 20 November 2010, hari Sabtu jam 5.45 ptg,  panggilan telefon daripada emak membawa khabar duka dari Kulai, nenda tercinta, Hjh. Siti Mariam binti Hj. Abas telah kembali ke rahmatullah. Innalillahiwainnailaihirajiun.... Semoga roh Atok Yam ditempatkan di kalangan roh orang-rang yang beriman. Di usia 78 tahun, arwah meninggal dunia kerana sakit tua. Syukur, peperiksaan yang perlu saya duduki jatuh pada hari Isnin. Sempatlah saya dan suami pulang ke Johor untuk bersama-sama keluarga menguruskan jenazah arwah atok. Dapatlah saya berjemaah menunaikan solat jenazah buat arwah atok bersama sanak-saudara yang lain. 
Terlalu banyak kenangan manis bersama Atok, tak mungkin saya lupakan. Atoklah guru mengaji saya yang pertama sebelum berguru dengan Arwah Atok Nin (Pak bilal, jiran belakang rumah Atok). Atoklah juga guru berzanji saya. Berkat tunjuk ajarnya, dapatlah saya mewakili sekolah ke perujian-perujian berzanji sejak darjah 4 lagi. Masa zaman sekolah dulu, rajinlah juga mengikut Atok ke majlis-majlis katam Al-Quran di sekitar Felda Taib Andak, dan kadang-kadang dapatlah juga menyumbang suara untuk 1 rawi. Saya pasti merindui kuih apam beras, kuih deram dan kuih cakar ayam arwah Atok Yam. Walaupun arwah tidak mendapat pendidikan secara formal, tapi arwah seorang yang rajin belajar. Semangatnya kuat. Tidak bergantung pada pendapatan Atok Apo sebagai peneroka Felda sahaja, Atok Yam berniaga kecil-kecilan menjual kuih Apam dan ubat-ubat tradisional di rumah, pasar tani Kulai dan pasar malam Felda Taib Andak. Kadang-kala, sempat juga saya mengikut Atok berjual di pasar tani dan pasar malam, serta berjual kuih dari rumah ke rumah bersama adik di rumah jiran-jiran. Ya, sifat yang membuatkan saya kagum dengan arwah, semangat kentalnya. Itulah salah satu sebab, saya menamakan anak perempuan saya Maryam Kayyisah. Semoga dia mewarisi semangat kental arwah Atok nanti.
Semasa kecil, ketika emak mempunyai urusan di Kuala Lumpur, saya dijaga oleh Atok. Apabila emak berpisah (ketika itu saya berusia 5 tahun dan adik saya baru dilahirkan) dengan arwah Abah, saya, adik dan emak menetap di rumah Atok. Kedua-dua Arwah Atok (Atok Apo & Atok Yam) lah yang menjaga saya dan adik, malah banyak yang telah dibelanjakan untuk membesarkan kami dua beradik. Ya, saya dibesarkan dalam sebuah keluarga yang besar. Saya dibesarkan oleh emak, Atok Apo, Atok Yam serta bapa-bapa saudara (4 orang) serta ibu-ibu saudara (2 orang) yang ketika itu masih bujang lagi. Terima kasih, kasih sayang yang kalian curahkan amat bermakna buat kami dua beradik, hanya Allah yang dapat membalas budi kalian.
Aidilfitri terakhir bersama arwah Atok Yam

Saturday, November 13, 2010

Keropok ROTA haram sebab ada kod E110. Benarkah?

Assalamualaikum.........

Gara-gara terbaca satu wall post di akaun Facebook hari ini, saya terpanggil untuk membuat entry ini. 


Rota... Oh! Rota.... rasanya, sejak zaman kanak-kanak saya lagi, 'jajan' (makanan ringan) ini sudah hangat di pasaran. 20 sen sebungkus, jajan 'mampu beli' bagi semua kanak-kanak Malaysia (sambil tersenyum, saya taip ayat ni). Kalau difikir-fikir, tidak mampu saya nyatakan, sudah berapa kilo jajan Rota ni masuk dalam perut saya, sejak zaman kanak-kanak dulu. Belum lagi jajan-jajan ciplak Rota, rasa sama, rupa sama, brand sahaja yang berbeza. 

Memang tidak dinafikan, makan jajan  tidak baik untuk kesihatan kita. Semua orang tahu, dan ramai orang buat-buat tidak tahu tentang perkara ini. Termasuklah saya, kadang-kadang, bila mulut ni rajin nak mengunyah walaupun tak lapar, jajan-jajan menjadi pilihan, dan selalunya saya buat-buat tak tahu, jajan itu tidak elok untuk saya. Degil! Tapi, bila dah ada anak, risau pula melihat anak-anak makan jajan. Memang susah nak jauhkan diri daripada jajan, sebab jajan di mana-mana sahaja sekarang ini. Apa yang mampu dilakukan, mengurangkan seminima yang boleh. Selamat maju jaya Aleen!

Berbalik kepada wall post berkaitan Rota di Facebook. 
ROTA haram sebab ada lemak babi? 
Reaksi pertama saya : 
Terkejut. Sangat terkejut.
(sambil berfikir, dah berapa banyak saya makan Rota sejak kanak-kanak lagi!)
Reaksi kedua saya :
Ye ke?.
(sebab dah banyak sangat jumpa email seperti ini)
Reaksi ketiga saya :
Mana dia tahu ada lemak babi ye? 
(oooo.... ada tulis kod E110- penulis kata, E110 tu lemak babi... scroll lagi ke bawah, banyaknya kod! semua 59 kod tu ada lemak babi.... aduh! lepas ni nak beli makanan kena check ada tak antara 59 kod tu yang tertulis kat senarai ingredient... so, kena hafal lah ni????...)
Reaksi keempat saya :
Nampak logo Halal pada packaging.
(terfikir, kalau terang-terang dah ada kod E110, macam mana boleh dapat sijil halal ni?. Jakim tak tau ke?... eh! takkan JAKIM tak tau, ni kan kerja die...tengok kat comment rakan-rakan FB, ade pulak yang kata JAKIM makan suap, tak buat kerja.... pergghhh... sesuka hati die je cakap org makan suap dan tak buat kerja)
Reaksi kelima saya :
Surfing, mencari maklumat lanjut.
(hehehe.... hari ni belum ada mood nak study final... paper lambat lagi... 19 & 22.11.2010.... lagipun, tension dgn paper thermo semalam tak habis lagi... so, hari ni nak buat mini research sikit pasal 'food ingredient numbers' ni...)

Inilah hasil mini research saya hari ini berkaitan FOOD INGREDIENT NUMBERS (E-numbers) 

Sumber


  • Apa itu E-numbers?
    • Merupakan kod yang mewakili bahan tambahan tertentu yang digunakan oleh pengeluar produk makanan. Ianya telah dirumuskan oleh European Economic Community (EEC) dan digunapakai oleh industri makanan di seluruh dunia.
    • Huruf 'E' mewakili "Europe" atau "European Union"
    • Nombor-nombor selepas huruf E dikategorikan seperti berikut :


  • Kod E110 yang tertulis pada jajan ROTA merupakan kod bagi jenis pewarna makanan.
    • E110 : Sunset Yellow FCF / Orange Yellow S - daripada sumber kimia
      • Halal if used as 100% dry color. Mushbooh if used as liquid color, the solvent has to be Halal.
      • Sunset Yellow FCF ini diperbuat daripada aromatic hydrocarbons (petroleum).
      • Sememangnya, bahan ini HALAL. Tetapi, ianya SANGAT TIDAK ELOK UNTUK KESIHATAN kita. Norway telah mengharamkan penggunaan bahan ini dalam pengeluaran produk makanan mereka kerana E110 boleh mengakibatkan beberapa kesan sampingan seperti urticaria  (gatal-gatal), urticaria (hidung beringus), hidung tersumbat, alergi, hiperaktif, tumor ginjal, kerosakan kromosom, mual dan muntah-muntah, gangguan pencernaan dan tidak selera makan.
  • Kod-kod yang HARAM:
    • E120 Cochineal : pewarna merah yang dihasilkan daripada serangga betina. (Haram according to Hanafi Fiqqah) 
    • E441 Gelatine : berasal dari tulang atau kulit lembu/babi
    • E542 Edible Bone Phosphate : ekstrak dari tulang haiwan
    • E904 Shellac : resin daripada serangga.
    • Beberapa bahan tambahan berkod E47, mungkin daripada haiwan atau tumbuhan.
  • Berhati-hati dengan kod-kod berikut :
    • Glycerol / Glycerin / Glycerine (E422) - haram jika diperolehi daripada daging babi atau sumber-sumber tidak halal.
    • Emulsifiers (E470 to E483) - haram jika diperolehi daripada daging babi atau sumber-sumber tidak halal.
    • Edible Bone Phosphate (E542) - haram jika diperolehi daripada daging babi atau sumber-sumber tidak halal.
  • Sebenarnya, banyak pihak telah menjawab persoalan tentang isu E110 ini. Cuma kita yang tidak berapa peka dengan maklumat-maklumat yang berasas seperti ini. Contohnya, School of Chemical Sciences and Food Technology, Faculty of Science and Technology, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) juga telah menjawab isu E110 ini.
Jawapan dari UKM :
Saya dah semak dan didapati tidak semua senarai E-codes itu diperbuat daripada terbitan lemak haiwan/babi. Sebagai orang Islam, tidak tidak boleh mengambil apa-apa maklumat bulat-bulat begitu saja tanpa ditentukan kesahihannya. Kita tidak mahu umat Islam dianggap “bodoh” dan mudah “diomong-omongkan” dengan perkara sebegini.
Sebagai contoh untuk additives dengan kod E100 adalah merujuk kepada curcumin, iaitu pewarna kuning semulajdi yang diambil daripada rizom kunyit (Curcuma longa), E110 adalah pewarna turuan Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, E120 = Cochineal, Carminic acid, Carmines, E140 = Chlorophylls and Chlorophyllins dan banyak lagi yang salah yang tidak ada kena mengena dengan lemak/minyak, apatah lagi lemak babi. Kesimpulannya, umat Islam perlulah berilmu agar kita tak mudah diperdaya dan “dipermainkan” oleh musuh-musuh Islam..................... (sila klik di sini untuk maklumat seterusnya)

KESIMPULAN
  • Jangan percaya bulat-bulat dengan maklumat-maklumat yang tidak berasas. Kebelakangan ini, memang banyak berita-berita atau artikel-artikel seperti ini tersebar di internet. Terutamanya melalui email dan rangkaian-rangkaian sosial seperti FACEBOOK dan seumpamanya. Baca boleh! percaya belum pasti. Maka, selidiklah dahulu sebelum mempercayainya. Kadangkala, maklumat yang disebarkan itu tidak tepat. 
  • Jangan menuduh orang sesuka-hati. Jangan menuduh orang tidak buat kerja, makan rasuah dan macam-macam lagi tuduhan dilemparkan sekiranya ada perkara yang membuatkan kita tidak berpuas hati. Hanya Allah yang tahu, apa yang mereka buat. Kita pun, bukannya tahu sangat tentang tugas dan tangunggjawab yang mereka pikul. Dan kitapun kadang-kala tidak dapat melaksanakan tanggungjawab kita dengan sempurna. Apa pula pandangan orang terhadap kita? Yang penting, keikhlasan kita menjalankan tanggungjawab masing-masing. Kadangkala, apa yang kita buat pasti ada kekurangan, kerana kita tidak sempurna. Hanya Allah yang tahu!
  • Sebenarnya, banyak maklumat yang boleh kita perolehi daripada kemudahan internet ini. Yang baik mahupun yang buruk, pastinya dihujung jari. Terpulanglah kepada kebijaksanaan kita untuk menapis segala maklumat itu. Jangan menyalahkan teknologi dek kerana keburukan yang kita nampak segalanya berpunca daripadanya. Kepintaran manusia membangunkan teknologi adalah anugerah daripada Allah buat makhlukNya yang berakal. Umat Islam perlulah berilmu agar kita tak mudah diperdaya dan “dipermainkan” oleh musuh-musuh Islam. Fikir-fikirkanlah......
Wallahualam....

Sunday, October 31, 2010

Menjelang Peperiksaan Akhir

Assalamualaikum...

Terlalu sibuk dengan ujian, kuiz, assignment, lab report dan presentation yang banyak, membuatkan saya tidak berkesempatan untuk berkongsi cerita di blog ini. Alhamdulillah, semuanya saya lalui dengan sabar. Satu demi satu tugas saya berjaya diselesaikan dan sedikit-demi sedikit beban ini diringankan. Bukan mudah untuk saya lalui semua ini. Segalanya menuntut seribu satu pengorbanan. Menyambung semula pengajian setelah 7 tahun berkerja dan berkeluarga serta mempunyai 2 cahaya mata, memerlukan semangat dan tekad yang tinggi. Nampak mudah, tapi sesuatu yang amat mencabar bagi mereka yang melaluinya. Alhamdulillah, masih dibayar gaji walaupun hanya separuh. Dapatlah menanggung perbelanjaan hidup kami sekeluarga dalam kadar yang amat-amat sederhana. Detik-detik kehidupan yang kami lalui sekarang amat bermakna dan menguji kesabaran serta menuntut perancangan, pengorbanan dan persefahaman yang kuat antara kami suami isteri. Alhamdulillah dan Insyallah, kami tidak mengalah dan tidak akan mengalah. Segalanya kerana Allah, dan demi anak-anak serta keluarga tercinta. Insyallah............

Dalam kesibukan itu, sempat juga kami meluangkan sedikit masa, mewakili fakulti dalam sukan kegemaran kami bersama. Memandangkan persaingan kami semua muda-muda belaka, saya dan suami memilih acara bergu campuran. Sekadar suka-suka. Alhamdulillah, pingat perak untuk fakulti kami.

credit to Chombee sebab snap picture ni & credit to Pulut sebab guna camera DSLR die.. heheheh..
Subjek semester ini, bukanlah berat sangat. Tapi, tak tahulah, apa yang membuatkan kami sekelas rasa sukar untuk menguasai subjek-subjek tersebut. Terutamanya, subjek engineering material dan thermo-fluid. 

  • Material engineering; terlalu banyak istilah-istilah yang perlu difahami dan diingat, soalan-soalan ujian juga agak sukar walaupun telah diberi hints. Bentuk soalan diluar jangkaan kami. Mungkin, penguasaan kami belum mencapai tahap yang dtetapkan oleh pensyarah-pensyarah kami yang terdiri daripada profesor dan doktor-doktor. Assignment yang diberi juga agak mencabar. Soalan berbentu case study, menuntut kami mengkaji dan berfikir secara kritis dan kreatif. Alhadulillah, tugasan dapat diselesaikan dengan jayanya.
  • Thermo-fluid; subjek calculation yang perlu kami explore sendiri, kerana kaedah pengajaran pensyarah yang menuntut kami agar lebih berdikari. 
  • Manufacturing process; terlalu banyak perkara yang perlu difahami dan diingat. Assignment yang agak mencabar juga. Menuntut kesungguhan dan kerjasama yang tinggi daripada semua ahli kumpulan. Setelah berkerja keras untuk menyiapkan assignment ini, hasilnya, amat memuaskan hati kami sekumpulan. 
  • Numerical method; agak mudah, tetapi step calculationnya teramatlah panjang, formula-formulanya juga terlalu banyak. 
  • Technical communication; sebagai persediaan kami menghasilkan thesis yang bermutu dan agak bermasalah bagi sesiapa yang lemah dalam grammar seperti saya. 
Alhamdulillah, teman-teman sekelas banyak membantu. Kami saling membantu dan saling melengkapi. 'Sharing is caring' prinsip study kami sekelas. Belajar di universiti ni, tiada nombor kedudukan dalam kelas, tidak perlu berlumba-lumba untuk dapat nombor 1. Lebih seronok jika kami sekelas dapat naik pentas, terima sijil Anugerah Dekan bersama.

Kemudahan IT memudahkan lagi urusan kami. Amat berbeza suasana belajar hari ini berbanding suasana belajar 10 tahun yang lepas (semasa zaman diploma saya). Semuanya dihujung jari. Teknologi dimanfaatkan sepenuhnya. Kaedah PNP sepenuhnya powerpoint. Nota softcopy boleh dikongsi melalui email. Tidak seperti dulu, pelajar-pelajar terpaksa fotostat nota daripada tranparensi pensyarah, ditambah pula dengan bentuk tulisan tangan yang kadang-kala sukar untuk difahami. Jika dulu, untuk meyiapkan assignment, perpustakaanlah tempat dituju. Habis semua buku diselak demi menyiapkan satu assignment. Mesin taip sangat berjasa pada waktu itu, agar kerja yang dihasilkan lebih kemas dan mudah dibaca oleh pensyarah. Tidak ramai yang mampu memiliki komputer desktop sendiri, apalagi laptop. Kini, maklumat dihujung jari. Walaupun tanpa buku, assignment dengan mudah diselesaikan dan bagi mereka yang gemar mengambil jalan mudah, kaedah plagiat menjadi amalan. 


Hampir 4 bulan bertungkus-lumus mengharungi cabaran sebagai pelajar, peperiksaan akhir bakal menjelma tidak lama lagi. Inilah kemuncaknya. Kami perlu berkerja keras. Tidak seperti semester-semester lepas, markah peperiksaan akhir meliputi hanya 40% daripada markah keseluruhannya. Bermula semester ini, markah peperiksaan akhir meliputi 50% daripada markah keseluruhan. Ini bermakna, kami perlu berkerja keras untuk peperiksaan akhir. Kami tidak boleh berpuas hati dengan carry mark sahaja. Jika tidak, lupakan saja cita-cita untuk menebus balik CGPA saya yang jatuh merudum semester lepas. Saya nak naik pentas lagi! Insyallah............

Banyak kotak-kotak kosong yang perlu saya manfaatkan dengan sebaik-baiknya
Doakan kejayaan saya...
Buat suami dan teman-teman seperjuangan, selamat maju jaya. Berusahalah, berdoalah dan bertawakkal-lah..

Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:
(DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)

(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin
)
Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,
juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan
(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)
Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan
(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu
Allahumma zakkirnii maa nasiit
3 kali
Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)

Doa memohon kejayaan cemerlang -
dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.

(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')
Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan,  tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh

Friday, October 15, 2010

101010

Assalamualaikum....

101010... angka istimewa, menjadi pilihan buat mereka yang ingin mengukir bahagia di tarikh keramat. Kebetulan pula, jatuh pada hari Ahad. Sana-sini majlis pernikahan dilangsungkan. Angkasawan Malaysia pertama juga tidak melepaskan peluang melangsungkan perkahwinannya. Felda Taib Andak, Kulai, Johor juga memilih tarikh ini untuk meraikan ulang tahun ke-50.

Namun, sedang mereka meraikan hari bahagia, tanpa diduga, kita dikejutkan dengan berita yang menggemparkan semua rakyat Malaysia. Tragedi Oktober, jam 7.12 malam, seramai 12 orang maut, manakala lebih 40 lagi cedera termasuk parah apabila dua buah bas, dua buah kereta dan sebuah van terbabit dalam kemalangan di Kilometer 223, Lebuhraya Utara-Selatan, berdekatan Plaza Tol Simpang Ampat dekat Rembau. Takziah buat keluarga mangsa.

muka_hadapan

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Saya faham perasaan mereka. Kerana saya diantara yang menerima ujian Allah pada tarikh yang dianggap cantik itu. 101010, jam 6.12 petang, keluarga kami kehilangan nenda tercinta, Allahyarham Abu Bakar bin Abdul Talib. Pada usia 76 tahun, Atok Bakar kembali ke rahmatullah setelah mengalami sesak nafas. Jenazah disemadikan di Tanah Perkuburan Jln Hj. Manan, Kluang, Johor. 101010, segalanya ketentuan Ilahi, aku redha......

Al-fatihah buat Allahyarham Abu Bakar bin Abdul Latip

Tuesday, September 28, 2010

Memilih dan terpilih....

Salam semua...

Sukar. Memang sukar untuk membuat pilihan dalam hidup ini. Ya atau tidak, ungkapan yang cukup 'simple', tetapi amat sukar dipilih. Antara 'Ya' atau 'Tidak', kedua-duanya akan membawa implikasi ke atas hidup kita, samada baik atau buruk. Tidak mungkin kita boleh memilih kedua-duanya dalam satu masa. Sulit untuk kita mengetahui samada pilihan kita itu tepat ataupun tidak. Hanya Allah sahaja yang tahu. Kita hanya mampu MEMILIH, namun Allah sahaja yang menentukan samada kita TERPILIH sebagai orang yang betul dan tepat dalam membuat pilihan.

Wow! Boleh tahan berat juga topik entri saya pada kali ini. Sebenarnya, saya masih dalam proses belajar, belajar memahami lumrah kehidupan, belajar memahami ketentuan Ilahi dan mendidik hati ini agar sentiasa mengingati kebesaran dan kekuasan Allah S.W.T. Saya juga dalam proses melatih diri menumpahkan idea dan menulis sesuatu yang lebih ilmiah. Saya masih bertatih dalam arena ini. Tapi, saya yakin, dengan latihan, saya akan berjaya menghasilkan nukilan-nukilan yang lebih berkualiti. Teringat salah satu pesanan motivasi yang sering dikongsikan oleh seorang pensyarah saya dalam kuliahnya, "kita perlu berlatih dan berlatih lagi untuk berjaya. Kadang-kala kita perlu berlakon sebagai orang berjaya. Insyallah, satu hari nanti kita akan terbiasa dengan lakonan itu dan hasilnya kita akan berjaya".

Memilih dan terpilih.... mengapa topik ini? Ya, semuanya gara-gara baru mendapat berita tentang seorang sahabat yang berada dalam situasi ini. Sedang dalam dilema membuat pilihan hidup. Mungkin, pada masa ini dia telah membuat pilihannya. Semoga dia dikalangan insan-insan yang TERPILIH sebagai pembuat PILIHAN yang tepat. Semoga dia diberi petunjuk olehNya. 


Bagaimana membuat pilihan?
1. Tanyalah diri kita, kerana apa keputusan itu dibuat. Kerana Allah? Kerana hawa nafsu?
2. Memohon dari Allah petunjuk dalam membuat keputusan. Berdoa dan solat istiharah.
3. Menyenaraikan kesan baik dan kesan buruk.
4. Mengambil pandangan dari pelbagai pihak (ibu bapa, kawan-kawan dan orang-orang yang lebih berpengalaman)
5. Menyusun stategi untuk melaksanakan keputusan serta strategi menghadapi implikasi yang akan berlaku.
6. Meletakkan tekad yang kuat serta tawakal yang tinggi kepada Allah.



Kehidupan kita meningkat dari satu tahap ke satu tahap. Setiap tahap kehidupan memerlukan kita membuat pilihan. Perkara ini merupakan lumrah yang kita hadapi secara sedar atau tidak. Sesetengah keputusan kita mungkin tidak tepat dan akan memberi pengajaran kepada kita dan menjadi lebih teliti dalam membuat keputusan. Yang akan menjalani hidup ini bukan orang lain, tapi diri kita sendiri. Maka beranilah membuat keputusan. Letakkan tekad yang kuat serta tawakal yang tinggi kepada Allah.


Wednesday, September 22, 2010

Mentor

Salam semua.....

Entri saya pada kali ini tiada kaitan dengan program Mentor TV3. Tapi, tentang mentor saya semasa tingkat 4 dan 5 di Sek. Men. Teknik Batu Pahat. Setelah 13 tahun, kami ditemukan semula oleh Allah melalui laman sosial popular masa kini, tidak lain tidak bukan, FACEBOOK. 

Beruntungnya saya kerana dipilih menjadi salah seorang menteenya. Setiap minggu berkumpul menerusi sesi mentor mentee yang dijalankan oleh pihak sekolah, banyak pengisian yang amat berharga yang kami dapat hasil daripada tarbiahnya. Sedang rakan-rakan lain berseronok-seronok kerana sesi perjumpaan mentor mentee kumpulan mereka dibatalkan atau habis awal, mentor kami tidak jemu menumpahkan segala ilmu, pesanan, nasihat dengan penuh kasih sayang. Tidak pernah walau sekalipun meniggikan suara. Saya sangat selesa dengan sifat keibuannya itu. Selalu mendengar tarbiahnya membuatkan jiwa remaja saya terisi. Antara pesanannya yang masih melekat di kepala, bila berkawan rapat dengan seseorang (kawan baik), jangan tunjuk kepada orang lain, ditakuti teman-teman yang lain terasa hati. Itulah adab berkawan. Dari hal-hal agama, hal-hal sosial hinggalah hal-hal berkaitan jodoh, cikgu tidak lokek berkongsi ilmu dan pengalaman.

Sekarang, mentor saya itu telah bersara daripada kerjaya perguruan, tetapi masih bertekad menyebarkan ilmu dan dakwahnya. Kini, teknologi maya menjadi wadah utama baginya dalam menyampaikan ilmu, berdakwah, serta berkongsi pengalaman hidupnya disamping mencungkil hikmah disebalik kejadian dan lumrah kehidupan ciptaan dan ketentuan Yang Maha Agong. Dan saya, yang masih mendambakan pengisian jiwa itu, tidak jemu membaca nukilannya di blog http://ibumusthofa.blogspot.com/ 

http://mdyusofjamarblogspotcom.blogspot.com/ . Satu lagi blog yang tidak jemu saya ikuti. Pengalamannya sebagai pendidik amat saya kagumi. Tidak seperti kita, guru-guru muda di zaman serba moden dan lengkap sekarang. Mudah sahaja mengeluh, mudah sahaja tidak berpuas hati, mudah sahaja bosan, malah sangat berkira bila khidmat kita menuntut sedikit pengorbanan.

Sungguh mulia wahai sang murabbi. Hakikatnya, tugas “Muallim” banyak berlegar di “akal” tetapi tugas murabbi berlegar di “hati”. 

Kenangan bersama mentor dan teman-teman mentee

Petua makan ikut sunnah Nabi...

Salam semua....


Entry kali ini, saya mahu berkongsi tentang petua makan yang baik untuk kita semua. Sesungguhnya, stiap apa yang Nabi junjungan kita amal dan tinggalkan pasti ada hikmah disebaliknya. Kerana itulah kita disunatkan mengikut sunnah Nabi Muhammad S.A.W. Jika dikaji mengikut kaedah saintifik, pasti ada kebenarannya.


Setelah meluangkan sedikit waktu dengan ber-'blog walking', inilah maklumat yang dapat saya kongsikan bersama. Banyak blog yang saya kunjungi, tetapi semua maklumat adalah sama. Tidak pasti, mana satu yang merupakan 'master copy'-nya. Apapun, tujuannya sama, mahu berkongsi ilmu yang bermanfaat.


Kebiasaan kita, bila menikmati juadah terutamanya ketika makan secara buffet di hotel-hotel, jamuan rumah terbuka, makan beradab di majlis perkahwinan, pastinya nafsu makan menguasai diri. Semuanya kita nak cuba. Semuanya sedap-sedap belaka. Semuanya buat tekak kita mengidam. Kalau ada 10 menu, kesemuanya mesti nak rasa. Kalau tak cukup sepinggan, mengulang lagi untuk trip yang seterusnya. Wah! macam ada pengalaman je? Hehehe.... memangpun. Tapi selepas berkongsi info ini, kita sama-samalah beringat. Kalau tak tahan, nak buat macamana? Jamah sedikit pun jadilah... hehehe... ehmmm... nafsu... nafsu.


Antara maklumat yang saya dapat :


JANGAN MAKAN gabungan makanan-makanan ini.

Jangan makan SUSU + DAGING
 

Jangan makan DAGING + IKAN
 

Jangan makan IKAN + SUSU
 

Jangan makan AYAM + SUSU
 

Jangan makan IKAN + TELUR
 

Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

Jangan makan SUSU + CUKA 
(biasanya ada dalam resepi roti dan kek)
 

Jangan makan BUAH + SUSU contohnya KOKTEL


Lain-lain petua,
  • Makan buah dahulu, sebelum makan nasi.
  • Jika mahu awet muda, jangan tinggal makan malam. Jika tinggal makan malam, cepat tua & kolestrol dalam badan akan berganda.
  • Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)


Kesimpulannya,

  • Dilarang makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
    • Mudah dapat penyakit.
    • Bukti daripada kajian saintifik :
      • badan ayam mengandungi ion +ve manakala dalam ikan mengandungi ion -ve, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakbalas biokimia yang boleh merosakkan usus kita.
  • Jangan makan nasi berlauk dengan air bersusu. 
    • Contohnya, nasi ayam + teh tarik/teh ais/carrot susu

Tuesday, September 21, 2010

Blog ku berwajah baru

Salam semua....
Lama sudah menyepi dari berblog. Ubah penampilan, barulah bersemangat semula untuk berblog. Rasanya, belum terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat sahabat-sahabat semua. Alhamdulillah, Syawal disambut sederhana tetapi amat membahagiakan. Dapat bertemu sanak-saudara dan sahabat-handai sudah cukup membuatkan hari raya ku bertambah ceria. Terasa amat singkat 2 minggu yang dilalui. Diberi 2 bulan cuti pun, pasti tidak puas bersama anak-anak. Ya Allah, tabahkanlah hati hamba Mu ini....

Meraikan Hari Ulang Tahun Syahmi yang ke-4 yang jatuh pada 1 Syawal

Aidilfitri pertama bagi puteriku....

Menghabiskan masa bersama anak-anak di Melaka

Hari Raya di Kulai

Hari Raya di Kluang

Wednesday, July 21, 2010

Kejutan buat anak-anakku......


Salam semua......

          Kepada Muhammad Izzu Syahmi. Panjang sungguh namanya. Itulah nama anakku yang sulung, Syahmi. Semasa aku dan suami sedang dalam perjalanan ke Mydin, MITC tadi, sambil mengelamun teringatkan anak-anak di Kluang, terpacul di benak fikiranku, mahu buat kejutan untuk anak-anakku di sana. Sebenarnya, kami teramat rindu dengan Syahmi dan Kayyisah. Baru saja minggu lepas kami balik Kluang, tapi rasa seperti sudah lama sangat tak jumpa mereka. Allah sahaja yan tahu, betapa rindunya kami pada mereka. 

       Di Mydin, sambil mencari kelengkapan BBQ untuk majlis 'gathering' kelas kami, sempat juga aku mencapai barang yang boleh ku buat hadiah untuk Syahmi dan Kayyisah. Nak tahu apa hadiahnya? Nantikan 'entry'ku akan datang. Insyallah. Tidaklah semahal mana, asalkan kiriman itu dapat membahagiakan dan mengubat rindu mereka. Ada dua hadiah di dalam bungkusan itu sebenarnya, satu untuk Syahmi dan satu lagi untuk Kayyisah.

         Tak sabar rasanya mahu mendengar cerita tentang reaksi mereka apabila mendapat hadiah ini. Semua itu pasti diceritakan oleh emak mertuaku. Terima kasih tidak terhingga buat emak dan abah yang sanggup menjaga anak-anak sementara kami sedang menyambung pengajian di UTeM. Terima kasih juga yang terhingga buat adik-adik ipar ku, Ikin & Asyraf yang sentiasa bersabar melayan kerenah Syahmi dan Kayyisah. Jasa kalian tak terbalas oleh ku, semoga kalian sentiasa dilindungi dan dilimpahi rahmat Allah S.W.T. Amin......


Kiriman untuk anak-anakku.

"Aku sedang berusaha untuk menulis blog dengan menggunakan Bahasa Melayu yang betul. Harap aku tidak berputus asa."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...