Tuesday, July 19, 2011

Misi Mencabar Diri Sendiri

Assalamualaikum

Alhamdulillah... selesai sudah in-house training... puas rasanya hati ini... dapat menyiapkan segala tugas dgn jayanya... Moga Allah berkati segala usahaku dan teman-teman seperjuangan.

"Misi Mencabar Diri Sendiri". Mungkin inilah caranya untuk mendapat keseronokan bekerja. Kalau tak percaya, cubalah buat. Memang seronok. Umpamanya seperti kita bermain 'game'. Walaupun tiada ganjaran hebat seperti hadiah mahupun wang, tetapi kepuasan yang dirasa sudah cukup membuatkan hati ini gembira.

Kali ini saya mencabar diri saya menerima tugasan yang belum tentu saya boleh lakukan. Memang saya sendiri yang merelakan diri menerima tanggungjawab menghasilkan program aplikasi inventori untuk projek praktikal ini. Berbekalkan pengetahuan dan kemahiran yang amatlah sedikit tentang program Visual Basic, saya gagahkan diri belajar sendiri. Mujurlah supervisor mencadangkan buku 'Visual Basic.net Programming for Business' di perpustakaan sebagai bahan rujukan. Itupun sebuah sahaja, nasib baik tiada orang pinjam. Ikhtiar lain yang saya lakukan, cuba dapatkan tunjuk ajar daripada bekas pensyarah pengaturcaraan komputer C++ saya semasa tahun 1 dulu. Malangnya, beliau juga kurang mahir menggunakan aplikasi VB, kerana sememangnya tiada silibus berkaitan VB yang diajar di fakultinya. Ikhtiar terakhir, belajar melalui tutorial secara online di internet. Banyak juga membantu. Banyak yang perlu dikaji rupanya. Saya perlu mulakan dari akarnya. Memang sangat mencabar mental dan kesabaran. Sudahlah tugasan ini saya pikul seorang. Walaupun projek secara berkumpulan (10 orang), tetapi rakan-rakan yang lain mempunyai skop kerja mereka sendiri. Hanya seorang sahaja diperuntukan untuk tugasan ini. 

Sesekali, timbul juga rasa menyesal kerana merelakan diri memilih tugas ini. Bukankah mudah kalau saya memilih untuk membuat lukisan teknikal yang sememangnya bidang saya? Atau membuat kerja-kerja fabrikasi berbekalkan pengalaman dan kemahiran yang telah sedia ada? Syukur, jauh disudut hati ini, bisikan hati memotivasikan diri. Jangan mengalah, saya membayangkan, seronoknya kalau saya berjaya melakukannya dengan hasil usaha dan kepayahan diri ini. Ya, perkara yang sangat-sangat penting.... dengan hasil kepayahan diri sendiri... nikmatnya lain, berbanding kejayaan itu hasil dari jalan yang mudah. Saya pernah merasakannya, perasaan yang biasa-biasa sahaja dan tiada perasaan seronok pun.

Syukur Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga saya menghasilkan MICORA 1.0, aplikasi pengkalan data inventori saya sendiri. Walaupun pengaturcaraannya nampak mudah sahaja, tapi untuk menghasilkannya, segala sudut otak ini terpaksa diperah dan dikerah. Bayangkanlah, bagaimana aplikasi-aplikasi yang canggih-canggih dihasilkan? Masyallah...... Allah maha Agung, menganugerahkan hamba-hambaNya keupayaan akal yang menakjubkan. Apalagi nak dibandingkan dengan kebijaksanaan Allah yang tiada tandingnya. Ilmu manusia ini hanyalah setitik air jika hendak dibandingkan dengan ilmu Allah yang seluas lautan.

Hasil kerja Technical Drawing Team

Hasil Kerja Fabrication Team

my MICORA 1.0 =)


Cover CD... ni hobi je... hehehe... takde pun takpe...

MICORA 1.0 Project Team bersama SupervisorNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...